2025. 07. 31., Csütörtök, 11:47

Ez lett a 2025-ös Magyarország tortája - Meggypálinka és ropogós karamell is került az idei édesség-csodába

Idén is megválasztották Magyarország tortáját, amelyet augusztus 20-án mutatnak be hivatalosan az államalapítás ünnepén. Az évek óta népszerű kezdeményezés nemcsak ínycsiklandó desszerteket hoz elénk, hanem igazi kreatív versenyt is a cukrászok között.

A versenybe az ország minden részéből érkeztek nevezések, és a legjobb hat torta jutott be a döntőbe. Itt már élőben, a tanműhelyben készítették el alkotásaikat a cukrászok, miközben a szakmai zsűri nemcsak az ízeket, de a munkafolyamatokat is figyelemmel kísérte.

Az országtorta hagyománya 2007-ben indult, amikor felkérték a cukrászipar szakembereit, hogy készítsenek egy különleges, magyar desszertet az ünnepre. Azóta minden évben egy új finomság kerül reflektorfénybe, amit aztán országszerte kínálnak a cukrászdák – természetesen az augusztus 20-i bemutatót követően.

A 2025-ös versenyt a „Dobostorta 140” témakör köré építették, mivel a klasszikus magyar desszert idén ünnepli bemutatásának 140. évfordulóját. A nevezett tortáknak tartalmazniuk kellett a dobostortára jellemző alapanyagokat – például tojást, karamellt, étcsokoládét és vaníliát –, de a cukrászok szabad kezet kaptak a mennyiség és az elrendezés terén.

És akkor a győztes…

Magyarország tortája 2025-ben a „DCJ Stílusgyakorlat” nevű alkotás lett, amit Balogh László és Kis Roland (Kézműves Cukrászda, Gyula) álmodtak meg.

A torta neve egy tisztelgés Dobos C. József előtt, miközben újragondolja az eredeti receptet.

A klasszikus piskótaalapra habkönnyű csokoládévajkrém és savanykás meggyzselé kerül, a függőleges rétegezés pedig látványban is erősít. A meggypálinka, mandulapraliné, tejcsokoládé glazúr és roppanós karamellréteg még komplexebbé teszi az ízélményt. A végeredmény: tradíció és modernitás egy szeletben

A dobogósok:

2. helyezett: „Vadszüreti csábítás” – Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső)
Nyeremény: részvétel a Csokoládé Akadémia egyik tanfolyamán.

3. helyezett: „Fürtös menyecske” – Rosta Sándor és Rábai Anita (Mozart Cukrászda, Hévíz)
Jutalom: képzési utalvány a Kézműves Cukrászatért Alapítvány jóvoltából.

Az ünnepélyes díjátadót az Országház Vadásztermében rendezték meg, ahol a nyertesek egyedi tervezésű díjakat vehettek át.

Ne feledd: a győztes tortát – és sok esetben a döntősöket is – augusztus 20-tól számos cukrászdában megkóstolhatod szerte az országban!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: